Relatiecircuits

Ons brein is voorzien van relatiecircuits. Dat zijn specifieke circuits die ons helpen in het verlangen en behoefte om connectie met de ander te maken. Als deze circuits functioneren zoals ze zijn ontworpen staan we in de relationele modus. De relatiecircuits  staan dan op AAN. Onze spontane en normale ervaring  is dat ik me relationeel en verbonden voel. Ook ervaar het verlangen om met de ander verbonden te zijn. Ik ervaar de ander ervaren als een relationele wezen en ben me bewust van de kwaliteiten van de ander.
.
.
Ik ben oprecht bezorgd en gecompassioneerd met wat de ander denkt en voelt. Ik wil de ander ontvangen als een bron van vreugde. En ben blij om bij die ander te zijn. Ik heb het verlangen en het vermogen om me op de ander af te stemmen. Ik ben  flexibel en creatief in het omgaan met onverwachte situaties die van me vragen om mijn plannen te veranderen. Kleine dingen kruipen niet onder mijn huid. Ik neem de ander waar als bondgenoten zelfs in relationeel moeilijke situaties. En ik wil de ander vergezellen in een samenwerkingsproces om de situatie te verkennen. Ik wil het perspectief van de ander begrijpen en samen zoeken naar een oplossing die een wederzijdse  tevredenheid geeft.
.
.
Als ik tijdelijk de toegang kwijt raak tot deze relatiecircuits raak ik uit de relationele modus.  Er is dan een afwezigheid van het me relationeel voelen, ik wil zelfs helemaal niet verbonden zijn! Ik neem de ander niet waar als een  relationele wezen.  Ik  ben me helemaal niet meer bewust van iemands kwaliteiten en ben helemaal niet meer geïnteresseerd in de gedachten en gevoelens van de ander. 
.
.
Ik ervaar de aanwezigheid van de ander niet als een bron van vreugde maar eerder als een bron van lastigheden of problemen.  Ik ben dan helemaal niet blij om bij de ander te zijn. Ik kan en wil me niet meer op de ander af stemmen. Ik ben star en niet in staat om flexibel te zijn laat staan “out of the box” te denken. Kleine dingen  zijn te groot om te kunnen verdragen. Ik ervaar het probleem als veel belangrijker dan de relatie. 
.
.
Als er inter-persoonlijke problemen  ontstaan zie ik de ander als een tegenstander in plaats van een bondgenoot. Ik ga de ander oordelen, ondervragen en focussen ons op het proberen het probleem “op te lossen”. Als we in deze niet-relationele modus zitten zijn we niet in staat om toegang te krijgen tot relatiecircuits en zij staan dan UIT, zij functioneren niet.
.
.
Bewustwording van onze relatiecircuits maken groot verschil gemaakt in ons leven Wanneer we in relationele modus zijn lijkt wel of alles beter gaat. Vreugde groeit en interacties met de ander zijn veel meer bevredigend. In onze trainingen wordt je bewustzijn ontwikkelend over de status van je relatie circuits doordat we je regelmatig vragen of ze AAN staan of zijn gedimd.  We willen graag dat je uit de eerste hand ontdekt welke beloning het oplevert als je relatiecircuits  AAN staan en ook wat je mist als ze zijn gedimd!
.
.
Bron: The Immanuel Approach , Karl Lehman, M.D., 718